+36-70/648-0020+36-70/648-0200    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Teendők állat bántalmazása esetén


" BTK. 244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza."

Az állatkínzás bűncselekmény, de ilyen súlyú bűncselekmények közül egy másik sem képes ilyen szinten kiváltani a társadalom felháborodását. Internetes felületeken már-már a lincshangulat uralkodik. Néhány “állatvédő” pedig a felfokozott hangulatában maga szeretne igazságot tenni az általa állatkínzónak vélt személyekkel szemben.

Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen bízza a hatóságokra az állatkínzókkal szembeni eljárások lefolytatását! Még jogos felháborodásában se vegye  kezébe az események irányítását, semmiképpen se akarjon saját maga igazságot szolgáltatni. Azzal ugyanis akár sokkal nagyobb bajba sodorhatja magát, mint aminek az elhárítására törekedett.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány azt kéri, hogy ha állatkínzást tapasztalunk, pontos címmel és az állat tartási helyén, az állatról készült fotóval együtt tegyünk bejelentést a rendőrségen, mivel ők az eljáró hatóság. Ezt akár ügyfélkapun keresztül is intézhetjük.

Gondatlan tartás esetén – például ha rendkívül legyengült állatokat találunk - forduljunk a település jegyzőjéhez, mert ő az első számú állatvédelmi hatóság és a szabálysértési eljárások lefolytatására neki van jogköre.

Ugyanakkor az alapítvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a valótlan bejelentések jogi következményeket vonnak maguk után.

Gödöllői Ebrendészeti Telep

Nyitvatartás

Hétfő
10-12 / 15-17
Kedd
10-12 / 15-17
Szerda
10-12 / 15-17
Csütörtök
10-12 / 15-17
Péntek
10-12 / 15-17
Szombat
10-12 / 15-17
Vasárnap
10-12 / 15-17